Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TERRAS BILZEN
TERRAS BILZEN

Mogelijkheden van een houten terras

Op zoek naar het geschikte materiaal om je terras aan te leggen? Een houten terrasvloer straalt rust, authenticiteit en warmte uit. Bovendien is hout een tijdloos materiaal dat zowel bij moderne als klassieke woningen past. Op deze pagina kun je meer lezen over de verschillende houtsoorten, uitvoeringen en prijzen.

 

Welke houtsoorten zijn geschikt?

  • Tropisch hardhout: deze houtsoorten zijn uitermate geschikt voor buitengebruik, gezien hun goede duurzaamheid. Tropisch hardhout (padouk, afzelia, bankirai, ipé,…) is goed beschermd tegen alle weersinvloeden en behoeft daarom weinig onderhoud.
  • Europees hout: dit hout is minder duurzaam dan tropisch hardhout, maar gaat gemiddeld toch 15 à 60 jaar mee (duurzaamheidsklasse 2 à 3). Kastanje en eik, bijvoorbeeld, zijn daarom geschikt voor een terras. Het hout wordt geïmpregneerd zodat het beter bestand is tegen de weersomstandigheden.
  • Thermowood: thermowood terrasplanken worden gemaakt op basis van Europees (Scandinavisch) dennenhout. Dit hout werd thermisch bewerkt met stoom en hitte, waardoor het nagenoeg even duurzaam is als tropisch hardhout. Bovendien komen er geen chemicaliën aan te pas.
  • Houtcomposiet: een composiet terras is geen echt houten terras, maar het ziet er wel nagenoeg hetzelfde uit. Composiet is een combinatie van houtvezels en kunststof. Door de toevoeging van dit synthetisch materiaal kan composiet niet rotten, versplinteren of kromtrekken. Lees hier meer over composiet.

 

houten terras

 

Uitvoering: houten terrasplanken of tegels

Wanneer je een houten terras wil aanleggen, moet je de keuze maken tussen terrasplanken of terrastegels. De tegels zijn vooral handig voor doe-het-zelvers vanwege de vlotte en snelle plaatsing. Ze kunnen rechtstreeks op een gladde ondergrond geplaatst worden.

Kwalitatief gezien zijn houten terrasplanken wel beter: ze zijn dikker, steviger én duurzamer. Bovendien zullen ze minder snel gaan doorbuigen of scheef trekken ten gevolge van vorst of regen.

 

Prijs houten terras

De prijs voor een houten terras hangt van een heleboel factoren af. Concrete prijzen meegeven is dan ook moeilijk. De totale kostprijs zal onder meer bepaald worden door de oppervlakte van het terras, de gekozen houtsoort en uitvoering. Ook zal de prijs vanzelfsprekend hoger liggen wanneer je het terras laat plaatsen door een vakman dan wanneer je dit zelf doet. Professionele plaatsing is evenwel altijd aan te raden.

Voor terrasplanken van tropisch hardhout of Europees hout betaal je tussen de 50 en 125 euro per vierkante meter. Thermowood kost daarentegen zo’n 35 à 60 euro per vierkante meter.