Kleiklinkers terras
Kleiklinkers zijn op natuurlijke wijze gemaakt en stralen dat ook uit met hun authentieke charme. De stevigheid van deze bestrating maakt hen uiterst geschikt voor verhardingen zoals terrassen. Een kleiklinkers terras biedt bovendien heel wat creatieve mogelijkheden. In dit artikel vind je de voordelen, soorten en prijs van kleiklinkers.
Ga snel naar: Voordelen – Prijs – Soorten – Patronen
Wat zijn kleiklinkers?
Kleiklinkers of keramische klinkers zijn gemaakt van gedroogde rivierklei. Doordat de klei op hoge temperaturen gebakken wordt, krijgen de klinkers veel sterke en positieve eigenschappen. Ze zijn onder meer geliefd om hun duurzaamheid. Ze zijn dus erg geschikt voor de aanleg van een terras, oprit of pad.
Voordelen van kleiklinkers
+ Weinig poreus: kleiklinkers hebben weinig poriën, waardoor je minder kans hebt dat er mossen en algen uit groeien.
+ Bestand tegen vorst: de klinkers kunnen tegen vrieskou, zodat ze niet glad of beschadigd zijn in de winter.
+ Kleurvast: kleiklinkers veranderen niet van kleur door de zon.
+ Onderhoudsvriendelijk: kleiklinkers vragen weinig tot geen onderhoud.
+ Esthetisch: kleiklinkers hebben een charmante, natuurlijke uitstraling. Door de diversiteit in het aanbod kan je kleiklinkers leggen volgens jouw stijl en smaak. Daarom wordt het ook wel sierbestrating genoemd.
Kleiklinkers prijs
De prijs voor kleiklinkers hangt af van verschillende omstandigheden: de oppervlakte van je terras, de gekozen afwerking, de moeilijkheidsgraad (bv. van het patroon) en de voorbereiding van de ondergrond (bv. ophoogzand aanbrengen). Kleiklinkers leggen kost gemiddeld € 50 tot 100 per vierkante meter (incl. plaatsing, excl. btw).
Soorten kleiklinkers
We zeiden het al bij de voordelen: met kleiklinkers kan je bijzonder creatief zijn in het aanleggen van je terras (in tegenstelling tot de beperkte mogelijkheden van een composiet of houten terras). Dit komt dankzij de grote variatie in soorten kleiklinkers:
1. Volgens afmetingen
Kleiklinkers vind je in verschillende formaten. De meest voorkomende afmetingen zijn:
- waalformaatklinkers (20 x 5 x 7 cm)
- dikformaatklinkers (21 x 7 x 7 cm)
- abdijformaatklinkers (30 x 20 x 5 cm)
- keiformaatklinkers (20 x 10 x 7 cm)
2. Volgens vorm
Naast de standaard, rechthoekige kleiklinkers vind je kleiklinkers ook nog in andere vormen, afhankelijk van de productiewijze. Zo kan je ervoor kiezen om de kleiklinkers te laten trommelen. Dit houdt in dat de kleine hoekjes en randen van de klinkers worden afgebroken in een trommel. Het resultaat is een ongekunstelde, minder strakke en ruwere kleiklinker. Daarnaast kan je juist kiezen voor keramische klinkers met een strakke en minder ruwe lijnvoering, ook gekend als vormbak of strengpers kleiklinkers. Zoals de naam al zegt, wordt dit soort kleiklinkers in een vorm geplaatst of uit een streng geperst door een machine.
3. Volgens kleur
Het kleurenassortiment is heel uitgebreid en afhankelijk van de kleisoort die gehanteerd wordt. Ook komen er geen kleurpigmenten aan te pas, kleiklinkers zijn in de kern gekleurd en zullen niet van kleur veranderen.
Mogelijke legpatronen
Door van richting, formaat, vorm of kleur af te wisselen, kan je kleiklinkers leggen in originele legverbanden. Dit zijn de meest voorkomende patronen:
- Halfsteenverband: de klinkers springen per rij opzij zodat de hoeken halverwege 2 klinkers van de rijen erboven en eronder komen.
- Visgraatverband: de kleiklinkers worden zoals visgraten schuin (45°) naast elkaar geplaatst, gespiegeld op een rechte as.
- Elleboogverband: dit is in principe een visgraatpatroon maar dan diagonaal. De klinkers staan dus haaks op de opsluitranden. De klinkers staan loodrecht op de opsluitband rond de bestrating en volgen de rijrichting.
- Blokverband: de kleiklinkers worden per 2 of meer naast elkaar geplaatst tot ze samen een vierkant vormen. Daarnaast leg je dan een vierkant met klinkers in een andere richting. Zo wissel je telkens af tussen vierkanten met horizontale of verticale kleinklinkers (cf. de foto hierboven).
- Molenwiekverband: rond een vierkante klinker in het midden worden rechthoekige klinkers geplaatst zoals molenwieken om een as.